AIM Text
Operators may be authorized to take advantage of 50 NM lateral separation in the Gulf of America CTAs when equipped with only a single long-range navigation system. RNP 10 with a single long-range navigation system is authorized via OpSpec, MSpec, or LOA B054. Operators should contact their FSDO or CMO to obtain information on the specific requirements for obtaining B054. Volume 3, chapter 18, section 4 of FAA Order 8900.1 provides the qualification criteria to be used by FAA aviation safety inspectors in issuing B054.
Source: FAA Aeronautical Information Manual · current edition · paragraph 4-7-4.
The short answer
This AIM section is FAA advisory guidance explaining that operators equipped with only a single long-range navigation system may be authorized for 50 NM lateral separation in the Gulf of America CTAs. RNP 10 with a single such system is authorized via OpSpec, MSpec, or LOA B054.
Research Notes
Common Questions
Can I get 50 NM separation with only one long-range navigation system?
Per this guidance, operators may be authorized for 50 NM lateral separation in the Gulf of America CTAs when equipped with only a single long-range navigation system, authorized via OpSpec, MSpec, or LOA B054.
How do I obtain LOA B054?
The AIM advises operators to contact their FSDO or CMO for the specific requirements to obtain B054.
Where are the B054 qualification criteria documented?
According to this section, Volume 3, chapter 18, section 4 of FAA Order 8900.1 provides the qualification criteria used by FAA aviation safety inspectors in issuing B054.